10.09.2021
88. ВУКОВ САБОР

Вуков сабор најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији. Први Вуков сабор одржан је 17. септембра 1933. године, када је обновљена и свечано отворена Вукова родна кућа у Тршићу. Сваки Вуков сабор има за циљ да, сећањем на Вукову личност и дело, шири просветитељске идеје, да негује и чува језик и народну баштину, да подстиче развој књижевности и народног стваралаштва. Ова манифестација организује се у част нашег великог реформатора, културног делатника, просветитеља који је својом преданошћу доказао да је српски дух заиста непобедив. Зато сваке године, уз разноврсне културно-уметничке програме и пригодне свечаности славимо великог Вука.

Овогодишња манифестација, 88. по реду, биће одржана од 13. до 19. септембра 2021. године. 88. Вуков сабор спојиће Вуково стваралаштво са радом највећег српскког писца, хуманисте, дипломате, али пре свега човека који је своје поверење поклонио речима, Ивом Андрићем. Вук Караџић и Иво Андрић симболи су српског језика и писма, те стога и бастиони који су предано чували српски национални идентитет. Овогодишњи 88. Вуков сабор у знаку је најзначајнијег јубилеја наше културне историје – 60 година од доделе Нобелове награде Иви Андрићу.

Том приликом, у понедељак 13. септембра у 20 часова свечано отварање програма отпочеће у Вуковом дому културе. Свечано отварање биће обогаћено клавирским концертима „Метохијска појања“ и „Рашки мозаик“ композитора академика Светислава Божића, у извођењу филхармоније младих „Борислав Пашћан“, под диригентском палицом Ђорђа Павловића, шефа диригента Филхармоније младих и диригент Опере и Балета Народног позоришта у Београду. Као солиста наступа Александар Синчук, пијаниста из Русије, победник на многим међународним пијанистичким такмичењима и професор на Факултету музичке уметности у Београду.

Током седам саборских дана, Лозница и Тршић биће центар културног дешавања Србије у којем ће се представити најзначајније културне институције, представити многе изложбе и извести богат културно-уметнички програм.

У уторак, другог саборског дана у 20 часова у Вуковом дому културе, представиће се КУД „Караџић“ својим Колажним програмом.

Трећи саборски дан биће оплемењен традиционалним представљањем Матице српске у 13 часова у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, најстарије српске књижевне, културне и научне институције, као и њеног издања, Летописа Матице српске, књижевног часописа који у читавом свету најдуже, а без већих прекида излази још од 1824. године. Такође, у Галерији „Мина Караџић“ у Вуковом дому културе у 19 часова премијерно ће бити приказан документарни филм „Први Вуков сабор у Тршићу“ (1933) Југословенске кинотеке у режији Петра Ж. Петровића и Чеде Поповића о којем ће говорити Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке.

У Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, у четвртак у 19 часова, биће представљена изложба слика из колекције Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“ из Ваљева коју ће отворити Радован Трнавац Мића.

У петак, 17. септембра у 16 часова, у Гимназији „Вук Караџић“ представиће се 28. годиште Српског народног илустрованог календара „Даница“ Вукове задужбине у сарадњи са Огранком Вукове задужбине из Лознице. Истог саборског дана, у Библиотеци Вуковог завичаја, с почетком у 19 часова, одржаће се промоција најновијег броја часописа „Књижевне новине“ и Удржења књижевника Србије. О часопису ће говорити чланови редакције и Милан Лукић, оперативни уредник.

Претпоследњег саборског дана, у суботу, 18. септембра у Музеју језика и писма у Тршићу биће представљена, с почетком у 12 часова, изложба Етнографског музеја у Београду ауторке Данијеле Филиповић, кустоса и координатора Центра за нематеријално културно наслеђе под називом „Нематеријално културно наслеђе Србије“. Изложбу ће отворити Тијана Чолак-Антић Поповић, директор Етнографског музеја и музејски саветник и Марија Јездић, дизајнер. Осим значајног јубилеја – 60 година од уручења Нобелове награде Иви Андрићу , прославићемо и 50 година постојања Међународног славистичког центра у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу у 16 часова , када ће бити представљене књиге „Велике теме српске лингвистике“ и „Вук у Тршићу“, која представља заједничко издање Међународног славистичког центра и Центра за културу „Вук Караџић“. Том приликом учествују проф. др. Александар Милановић и проф. др Бошко Сувајџић. У амфитеатру порте Цркве Покрова Пресвете Богородице у 18 часова одржаће се Гусларско вече у извођењу Гусларске секције КУД „Караџић“ из Лознице.

Завршна свечаност овогодишњег 88. Вуковог сабора одржаће се, традиционално, на Саборишту 19. септембра 2021. године, с почетком у 12 часова. Пред саму свечаност, у 10 и 30 часова, публика ће моћи да присуствује отварању изложбе „Вук и Немци“ у Научно-образовном културном центру „Вук Караџић“ у Тршићу. Изложбу ће отворити проф. др Бошко Сувајџић. „Химну Вуку“ Стевана СТ. Мокрањца, у извођењу Хора Гимназије „Вук Караџић“ Лозница и подизањем застава Вукових сабора уследиће програм завршне свечаности, приликом којег ће поздравну реч упутити градочелник Града Лознице, господин Видоје Петровић, а традиционалну беседу одржаће проф. др Александар Милановић. Након беседе посетиоци ће моћи да уживају у драмолету у три слике под називом „Иво Андрић: частан победник“ по тексту Мухарема Баздуља, а у режији Марка Станића.