Dobrodošli u prezentaciju kulturološke baštine Loznice i okoline dostupne i na video materijalu visoke definicije

MUZEJ JEZIKA I PISMA - TRŠIĆ

Muzej jezika i pisma je širom otvorio sva svoja vrata za posetioce.

Muzej jezika i pisma nastoji da gradeći interaktivan odnos sa posetiocima, sa jedne strane, sačuva savremene navike govornika srpskog jezika na svim nivoima jezičke upotrebe, a sa druge da ukaže na promene i uzroke promena u srpskom jeziku kroz celokupno njegovo postojanje i, što je najvažnije da sve te promene stalno problematizuje i kontekstualizuje u odnosu na kulturu, istorijske događaje i ostale jezike. Posebnost ovog muzeja je prikazivanje jezika, koji je sam po sebi živ predmet, i koji u odnosu na ostale predmete koji se u muzejima izlažu uvek iznova oživljava u dodiru sa posetiocima, pri kojem se njegova samo privremena materijalizovanost raspršuje na najrazličitije načine. U celini kakva je Znamenito mesto Tršić, ovaj muzej nastavlja sve ono što je radio i Vuk Stafanović Karadžić – ispituje veze između narodnog i književnog jezika razmatrajući kontekste njihove upotebe, ostavljajući nam pored jezičkih varijacija i zapise o navikama iz svakodnevnog života i mogućnosti povezivanja sa prošlošću.

Muzej jezika i pisma otvoren je 21. aprila 2011. poslednjih dana Godine knjige i jezika

Muzej je prilagođen interakciji sa posetiocima. Oni u njemu mogu ostaviti zabeleške svog rukopisa i govora u primerima njihove upotrebe u formulaciji poruka, pogledati šta se sve iz oblasti srpskog jezika može naći na Internetu ili rešiti svoje nedoumice uz pomoć knjiga iz oblasti lingvistike.

Trenutna postavka je o razvoju i promenama pisma kod Srba.

Interakcija Muzeja i posetilaca zamišljena je u stalnim aktivnostima kreativnih radionica. Do sada su održane radionice: Ko se boji reči još? (za Noć muzeja)
Biljke u komunikaciji (za Đački Vukov sabor)

U toku avgusta Muzej jezika i pisma i Kuća pisaca u Tršiću ugostiće špansku spisateljicu prevoditeljku Izabel Nunjez i organizovati radionicu zvuka „Andrićevi zvučni pejzaži“ u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda.

Cilj MJP je da se publici „jezik i pismo približe i prikažu kao nosioci nematerijalnog kulturnog nasleđa kroz interdisciplinarni pristup u istraživanju tradicije duhovne kulture“.